понеделник, 14 септември 2009 г.

Календар на овощаря Септември

През месец септември продължават беритбите на много от овощните видове. Узряват есенните сортове ябълки Златна Пармена, Джонатан, Червена превъзходна и Златна превъзходна, и др.
Зреят зимните сортове круши.
От костилковите видове зреят късните прасковени и сливови сортове.
Продължава брането на малини от сортовете Люлин и Херитидж.
Започва прибирането на орехите.
В овощната градина се извършват голям брой агротехнически мероприятия. Извършват се редовни окопавания. Ако времето е топло и сухо, може да се извърши поливане в началото на месеца, за да се подпомогне процеса на залагане на плодни пъпки.
През месец септември продължават наблюденията върху развитието на неприятелите и болестите.
През месеца се извършва третиране с Нуреле Д или Алфа Комби срещу корогризещи насекоми при ябълките и крушите.
През септември е времето да се прецени нападението от златозадка и гъботворка. Това се прави за да се подготви навременна система за борба с тези опасни неприятели.
Не трябва да се подценява визуалната преценка за степента на нападение от брашнеста мана при ябълката и късно кафяво гниене.
Премахването на болните леторасти трябва да залегне като основна грижа при пролетната резитба.

За да предпазите плодовете от нападение на болес­ти, които ги съсипват и при съхранението, добре е да знаете, че най­-уязвими са тези, по които има наранявания, а удобно място за про­никване на паразитите е това на откъснатата дръжка. Затова откъс­вайте плодовете внимателно по един, като запазвате дръжките им.

Плодовете, предназначени за съхранение, трябва да бъдат в оптимал­на зрелост. Набраните круши нареждайте в предварително дезинфек­цирани щайги в един ред. Те ще се запазят по-­дълго, ако ги увиете по едna в напоена с техническо масло хартия.

През този период гъсениците на ябълковия плодов червей завършват развитието си, напускат плодове­те и пропълзяват по клоните към дървото.

Оплетени в пашкули, те пре­зимуват под напуканата кора на дърветата или в почвата на дълбочи­на 15-20 см. Затова през месеца окопайте около дърветата и остърже­те старата напукана кора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар