петък, 14 август 2009 г.

Проблем с кротона

Подариха ни кротон на който искрено се зарадвахме. Няколко дни след това листата му взуха да вехнат и да опадват. Прочетох това онова и какво научих.Кротонът е популярно стайно растение заради ярките цветове на листата и необикновенните им форми. Твърдите листа са насочени нагоре и обикновенно са широки и с ясно изразени и красиво оцветени жилки.Прекрасно изглеждащо растение в магазина или градинския център, но преди да го купите трябва да сте сигурни, че можете да задоволите неговите специфични изисквания. Напоследък има многоразновидности с различни по форма и цвят листа. Повечето имат овални листа, но има и такива с подобни на вилица листа, като гребен, усукани или завъртяни.
По време на растежа почвата на кротона трябва да е неизменно влажна. Не го поливайте със студена вода, а използвайте мека и хладка. Пазете го от студени въздушни течения. През пролетта и лятото го подхранвайте на две седмици. Всъщност именно в листата, а не в невзрачните бели цветчета се крие красотата му. Къде да го разположим? Кротонът обича силната слънчева светлина и високата влажност на въздуха Затова идеален за него е източният или западният прозорец, където светлината е по-обилна. Ако растението не получава достатъчно светлина, твърдите му жилави листа няма да се обагрят добре или ще загубят ярките си тонове. През студените дни най-подходящото място за отглеждане на кротона е зимната градина или топлата оранжерия. Вирее най-добре при 18 - 20 градуса. През зимния сезон минималната температура не трябва да пада под 16 градуса. Кротона се нуждае от доста вода. Поливайте растението тогава, когато най-горният слой на пръстта в саксията засъхне. Иначе връхчетата на листата му ще станат кафяви. През зимата намалете количеството на поливната вода. По време на растеж е необходима постоянна влажност на почвата - тогава поливайте само с хладка вода, в никакъв случай със студена. Ако помещението е с прекалено сух въздух задължително пулверизирайте листата на кротона.
Ако всичко казано до тук не спаси вашето растение - вноса от Холандия вече не е толкова скъп - за скрамна сума ще си вземете ново растение което може да е с по - голям късмет. И нямам магазин за цветя :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар