петък, 7 август 2009 г.

Eсен и лозя


Проблем за лозаро - винарите в нашата страна са късните пролетни студове, които не са рядкост. При късно понижаване на температурата се повреждат всички зелени части на лозата.
Понижаването на температурата под 0°С през есента в началото на есента - края на септември и октомври причинява
повреди по листата, гроздето и пъпките. По-устойчиви са сортове лози с мъхнати листа. Колкото повече захари съдържат гроздовите зърна, толкова са по-устойчиви. Когато измръзнат зърна от сортовете с бяло грозде, те придобиват червеникав до тъмнокафяв цвят, омекват, бързо губят водното си съдържание и завяхват. След измръзване на напълно узрелите зърна имат неестествен привкус - на попарено, варено грозде. От това грозде не може да се получи качествено вино. Когато температурата се понижи за повече от няколко дни, загиват и част от зимните очи.
Мерките за предотвратяване и преодоляване на повредите по лозите от пролетните и есенните студове се свеждат до избор на подходящи сортове и въздействие върху лозата и околната среда. Сортове лози, които напъпват по-късно се предпазват в по-голяма степен отколкото рано напъпващите. При условията на нашата страна есенните студове нанасят по-рядко и по-малки щети по лозата. За непосредствена борба с пролетните студове се прилагат различни мероприятия. Подравняването на почвената повърхност и почистването на едрите плевели допринася за повишаване на температурата. Задимяването няколко часа преди настъпване на студа допринася за повишаване на температурата. През последните години се препоръчват още по-ефикасни и икономически по-изгодни мероприятия за борба с пролетните и есенните Студове

Няма коментари:

Публикуване на коментар